Изложба на Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ в Берлин & Bazaar Berlin

 

Изложба „СЕКТОР АРТ“ в Берлин

партньорство на

Националната гимназия за приложни изкуства в София „Св. Лука“ (НГПИ),
Българския културен институт в Берлин (БКИ),
Център за неформално образование и културна дейност „Алос“ и
„Шар Жар“

Изложбата, която ще се състои в БКИ в Берлин в късната есен на 2016 г., ще представи работи на едни от най-добрите ученици в НГПИ “Св. Лука” от специалностите художествена дърворезба; художествена тъкан; художествена обработка на метали; детски играчки; пространствен дизайн; рекламна графика; силикатен дизайн; моден дизайн. Произведения на възпитаници на НГПИ “Св. Лука” участваха в Национално изложение на художествените училища СЕКТОР АРТ, организирано от Център Алос в НДК през 2013 г. Някои от тях могат да бъдат разгледани, освен на сайта на гимназията, също така и на поддържаната от Център Алос он-лайн платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ с представяне и на художествените училища. Сега инициативата в подкрепа на младото българско изкуство се насочва към създаване на устойчив образователен и предприемачески модел за търговска реализация на ученическото творчество. Идеята е възпитаниците на художествените гимназии да се подготвят за реалните предизвикателства, които ги очакват в бъдещата им професия.

Произведения на възпитаници на НГПИ ще бъдат представени и на ежегодното изложение Bazaar Berlin. То бива промотирано като „пазар на културите“ с повече от 400 производители и артисти от 60 страни през 2015 г., предлагащи от ръчно изработени предмети на изкуството през облекла и местен текстил, бижута, естествени продукти до съвременно изкуство и дизайн и етно продукти от цял свят. Участието в Bazaar Berlin ще позволи на учениците да придобият впечатления и да изпробват на практика един международен пазар на своите продукти и произведения на приложните изкуства, по време на един утвърден форум с много висока посещаемост, целенасочено организиран винаги в предколедния сезон в Германия. Те също така ще могат да видят произведения и да се срещнат с „колеги“ от цял свят.

Проектът е по идея на и съ-координиран от „Шар Жар“. Съ-финансиран е от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г. и от Център „Алос“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d блогъра харесват това: